Wisselen!

Een kijkje nemen in de een andere keuken is altijd leuk. Het maakt nieuwsgierig, het geeft je nieuwe inzichten en ideeën en geeft nieuwe energie.

In de week van 11 tot en met 15 juni maakten een aantal Friese bedrijven en overheidsorganen het mogelijk zo’n kijkje in de keuken te nemen binnen hun organisatie tijdens ‘De Week van de Uitwisseling’. En nieuwsgierig als ik ben naar andere keukens heb ik mij daar direct voor ingeschreven. En zo kwam het dat ik op dinsdag 12 juni een dagje mee mocht lopen bij de Provinsje Fryslân. 

En ik was niet de enige! Met een groep van een man of 40 werden we ‘s ochtends ontvangen in het Provinsjehûs aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. De lift bracht ons keurig naar ‘de achtste ferdjipping’ waar we in een zaal met prachtig uitzicht over de stad welkom werden geheten.

Het ochtendprogramma bestond uit een plenair gedeelte met een aantal sprekers en een rondleiding door het gebouw. Door directeur Operatie Arie Piet werden we meegenomen in de organisatiestructuur en de opgavegestuurde werkwijze binnen de provincie. Vervolgens werden we overweldigd door de enthousiaste Meije Gildemacher, public affairs coördinator, of beter gezegd lobbyist binnen de provincie. Hij nam ons mee in de wereld van netwerken en politieke gevoeligheden. Erg interessant!

Hierna was het tijd om een kijkje te nemen in het gebouw. Door een oud-medewerkster van de provincie werden we kris-kras door het Provinsjehûs geleid. Zij vertelde ons over de ontstaansgeschiedenis van het pand en over de kunstwerken die er zijn uitgestald. Maar het meest interessante was natuurlijk de Steatesaal: de vergaderzaal van de Provinciale Staten. Letterlijk een statige zaal waar we plaats mochten nemen in het pluche en onze ogen uit konden kijken.

Na een prima lunch was het ‘s middags tijd om mee te lopen met een afdeling binnen het provinciehuis. Vooraf kon je je voorkeur daarvoor doorgeven. Zelf had ik aangegeven graag eens een kijkje te willen nemen op de afdeling communicatie. En daarin ben ik niet teleurgesteld!

Met nog een aantal andere dames kregen we eerst een presentatie van twee medewerkers van de communicatieafdeling waarna de groep wederom gesplitst werd. Twee dames bleven bij het klantcontactcentrum, waar zij verder geïnformeerd werden en samen met nog een dame mocht ik mee naar de persvoorlichter en het persgesprek met Gedeputeerde Staten. Iedere dinsdag is de pers uitgenodigd om de Commissaris van de Koning en de gedeputeerden vragen te stellen over de onderwerpen die tijdens de Statenvergadering ter sprake zijn gekomen. Dat betekende dus dat ik ineens zomaar een hand mocht geven aan onze Commissaris van de Koning en een aantal gedeputeerden! Tijdens het persgesprek merkten we dat de sfeer vrij informeel was en dat het contact met de pers goed is. Natuurlijk werden er wel wat kritische noten gekraakt, maar dat hoort er natuurlijk bij.

Na dit hoogtepuntje van de dag hebben we nog een gesprek gevoerd met één van de gedeputeerden, Sietske Poepjes. Zij vroeg ons wat wij van het persgesprek vonden en wat wij de rest van de dag gedaan hebben. Daarna mochten wij de persvoorlichter Gerrit Hofstra het hemd van het lijf vragen. Interessant om van hem te horen hoe de wisselwerking is tussen pers en provincie.

Tot slot liepen we nog een uurtje mee met twee dames die in diverse projecten werkzaam zijn. Weer een hele andere invalshoek dus.

Al met al een ontzettend leuke, leerzame en interessante dag. Vol indrukken verliet ik iets voor vijven (het blijven toch ambtenaren ;-)) het Provinsjehûs. Nog één keer achteromkijkend bedacht ik mij dat ik daar best wel zou passen… Wie weet wat de toekomst brengt…

Een impressie van de Statenzaal
Ridders van porselein. Er hangen er in totaal elf: 1 voor elke stad in Fryslân
Uitzicht op de Blokhuispoort
De Oldehove
Even zwaaien naar de Rabo-collega’s in de koepel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *