Tatata-taart!

Kiss the cook

Morgen ben ik jarig. En het begint zo langzamerhand een beetje traditie te worden: eigengebakken verjaardagstaart! Ik HOUD van bakken! En een verjaardag is dan natuurlijk een uitgelezen gelegenheid om die hobby tot uitvoer te brengen!

Dus had ik vandaag vrij om te bakken voor mijn collega’s morgen. Vanochtend eerst maar eens een boodschappenlijstje opgesteld voor de twee taarten die ik had bedacht om te gaan maken. Op naar de supermarkt en daarna los!

Dit jaar zijn het twee taarten geworden. Vorig jaar waren het er nog drie, maar aangezien wij met een stuk minder collega’s op locatie zitten en het bovendien herfstvakantie is, zijn twee nu toch wel genoeg. Eentje met chocola, héél veel chocola en eentje met appel!

Alle ingrediënten bij elkaar

Hieronder de recepten van beide taarten en natuurlijk het eindresultaat!

Mississippi Mud Pie
Het recept komt van de site van Allerhande

Ingrediënten:
– 1 rol Oreokoekjes
– 180 gram roomboter
– 300 gram pure chocola (72% cacao)
– 2 eieren
– 100 gram lichtbruine basterdsuiker
– 250 gram mascarpone
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 100 ml honing
– 1 el poedersuiker
– springvorm met een doorsnee van 24 cm.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 140 ºC. Bekleed de bodem van de ingevette springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt 80 g boter in een steelpan, meng met de koekjes en verdeel over de springvormbodem. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast.

2. Hak de chocolade grof. Smelt de rest van de boter in een pan, neem van het vuur en voeg 1/3 van de chocolade toe. Laat 4 minuten staan en roer door.

3. Klop de eieren met de suiker in 5 minuten romig en dik. Schep het chocolademengsel erdoor. Roer 3/5 van de mascarpone los met een vork en schep door het mengsel tot het egaal wordt. Schenk voorzichtig in de springvorm en bak circa 45 minuten in het midden van de oven tot de vulling net gestold is. Laat de taart in anderhalf uur afkoelen op een rooster.

4. Verwarm al roerend de rest van de chocolade, melk en honing. Laat 10 minuten afkoelen. Verdeel de saus over de taart, dek af en zet 2 uur in de koelkast. Bestrooi met poedersuiker en serveer met de rest van de mascarpone.

En dan is dit het eindresultaat:

Morgen nog poedersuiker en slagroom erop en smullen maar!

De tweede taart is:

Cheesecake met gekaramelliseerde appeltjes
Hierbij heb ik twee recepten gecombineerd. De taart is naar een recept van Jumbo. De topping van appeltjes komt van de site StreekChef.

Ingrediënten:
Voor de taart:
– 200 gram crunchy koekjes
– 100 gram roomboter
– 1 citroen
– 600 gram verse roomkaas naturel
– 175 gram suiker
– 250 gram zure room
– 4 eieren
– 2 eidooiers
– 30 gram gezeefde bloem
– springvorm met een doorsnee van 26 cm.

Voor de topping:
– 50 gram boter
– 50 suiker
– 5 appels (verschillende soorten bijv. Jonagold, Elstar, Breaburn)
– sap van ½ citroen
– scheutje room
– theelepel kaneel

Bereiding:

1. Verwarm de oven naar 140 graden. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en vermeng met de koekkruimels. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de taartvorm. Druk met een lepel aan.

2. Klop met een mixer op de lage stand of met een garde de roomkaas met de suiker en zure room glad. Rasp de schil van de citroen en pers vervolgens het sap uit. Klop de citroenrasp en 2 el sap erdoor. Voeg de eieren, de dooiers en de bloem toe. Klop tot een glad beslag.

3. Schep het beslag op de koekjesbodem. Bak de taart in de voorverwarmde oven in zo’n 75 minuten gaar. Laat de taart in de vorm op een rooster goed afkoelen.

We gaan door met de topping:

4. Schil de appels in kleine blokjes. Smelt boter en suiker in een koekenpan.

5. Voeg de appelstukjes toe aan het boter-suikermengsel en bak de appel op een laag vuur. Voeg het citroensap toe. Haal na 5 minuten de appels uit de pan.

6. Laat het boter-suikermengsel inkoken tot een karamel en blus af met room. Voeg tot slot de kaneel toe. Meng de karamel met de appels en laat afkoelen.

7. Wanneer zowel de taart als de topping is afgekoeld, verdeel de appeltjes dan over de taart. Als het goed is krijg je dan het volgende eindresultaa(r)t:

Ik hoop dat mijn collega’s deze bakkunsten morgen kunnen waarderen!

Eén gedachte over “Tatata-taart!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *